Tipy
Slnečnicový olej
Slnečnicový olej sa vyznačuje dlhou trvanlivosťou a je vhodný na konzumáciu za studena - do šalátov, zálievok, majonéz, pri dusení jedál, ako aj pri vyprážaní jedál.
Skladovanie
Kvôli obsahu mastných kyselín sú slnečnicové oleje náchylné k oxidácii, ktorá je podporovaná svetlom, teplom alebo kyslíkom. Dôsledkom tejto reakcie pri dlhodobom skladovaní môže byť kvalitatívna zmena vône aj chute oleja. K udržaniu dobrej kvality oleja je preto potrebné, aby sme ho skladovali v tmavom a chladnom prostredí a podľa možnosti v uzavretej fľaši.
Vyprážanie
Jedlé oleje sú najčastejšie používané na vyprážanie. V tomto prípade je olej vystavený extrémnym podmienkam (vysoká teplota), ktoré znižujú trvanlivosť oleja.
Ako zvýšiť trvanlivosť oleja
- Nezohrievajte olej na teplotu nad 180°C. Ak sa z oleja dymí, znamená to že jeho teplota je príliš vysoká.
- Nepridávajte čerstvý olej do už použitého oleja.
- Na vyprážanie používajte iba plne rafinovaný jedlý olej.
- Najskôr vyprážajte zemiaky, potom mäso a nakoniec potraviny obalené v trojobale.
- Pred vyprážaním osušte mokré potraviny aby sa zabránilo peneniu.
- Olej, v ktorom ste vyprážali ryby nepoužívajte na vyprážanie iných potravín.
FAQ
Prečo je rafinovaný jedlý slnečnicový olej lepší ako olej lisovaný za studena?
Olej lisovaný za studena má vôňu a chuť charakteristickú pre surové materiály, ktoré je následne cítiť aj v jedle. Lisovaný olej, ktorý nie je úplne usadený môže obsahovať plávajúce častice, ktoré pri vyprážaní, kvôli vysokým teplotám môžu horieť. Trvanlivosť rafinovaného oleja je podstatne dlhšia ako životnosť za studena lisovaných olejov. Ich vzhľad je lepší a vďaka kontrole kvality pri procese rafinácie je aj kvalita oleja stabilná.
Koľkokrát môžem vyprážať v rovnakom oleji?
Iba rafinované oleje sú vhodné na vyprážanie. V zásade vyprážanie na použitom oleji nedoporučujeme.